San Joan wordt elk jaar op 23 juni gevierd, niet alleen aan de Middellandse Zeekust van Spanje, maar ook in Portugal. Het begint met vreugdevuren op het strand en duurt tot de nacht van de 23e. Het is een van de meest populaire, levendige en levendige festivals in Barcelona, ​​met spectaculaire vuurwerkshows en met mensen die vaak vuurwerk afsteken op de pleinen, straten en parken. De nacht laat zien dat de bars van de stad worden overspoeld door toeristen en feestgangers en dat de stranden vol zitten met mensen die rond hun vreugdevuren feesten en heerlijke zoete en hartige gebakjes genaamd ‘cheques’ delen.

Het festival, dat dateert uit de voorchristelijke tijd en de aankomst markeert van de zomerzonnewende, de langste dag van het jaar, staat in de volksmond bekend als de Nit del Foc, of ‘nacht van vuur’. Volgens historici komt de sterke traditie van pyrotechniek in de Catalaanse cultuur van de Arabieren en werd deze in de 12e en 13e eeuw nieuw leven ingeblazen.

Het festival is rijk aan symbolen, variërend van vuur, waarvan de zuiverende vlammen de denkbeeldige wezens die in de duisternis overvloedig zijn, afschrikken en terugdringen tot “coca”, een soort broodbasis, die zowel zoet als hartig kan zijn, overgoten met pijnboompitten of stukjes varkensvlees geknetter. Water is ook een sterk thema van het festival, mensen verzamelen zich op het strand van Barceloneta in de nacht van 23 op de 23ste en haasten zich om middernacht de zee in, omdat het water deze nacht genezende krachten zou hebben en het verhaal gaat dat door je voeten te wassen in de zee op deze nacht reinigt u effectief uw zonden. Er is ook de traditie om over het vuur te springen om je zonden weg te branden (vanwege het symbolische karakter van vuur op het festival) maar gelukkig is dit niet verplicht!

Voor een comfortabele en centrale plek om te verblijven tijdens uw verblijf in Barcelona, ​​vindt u enkele van de beste appartementen en hotels van Barcelona in de centrale prestigieuze wijk Gràcia, waar u zich op 5 minuten van Placa Cataluyna en Las Ramblas bevindt. Dicht bij het strand van Barceloneta of Villa Olympica zijn is belangrijk om ten volle te profiteren van dit magische festival en gelukkig zijn er veel Barcelona-accommodaties in dit gebied.